torsdag 21 oktober 2010

New York dag för dag


Är så löjligt trött men jag ska i alla fall börja min New York berättelse för annars glömmer jag ju snart bort vad jag har gjort. Tänkte göra det hela baserat på dagar och klockslag, blir enklare så. Enjoy!

Onsdag 13 Oktober
10.00 Nice
Boardar planet. Första reaktionen är att planet känns väldigt gammalt. Var är TV skärmarna liksom? Finns inte det alltid i stolsryggarna numera? Nej inte på Delta för där har de plan från 80-talet! Hursom, inte så farligt ändå tänkte vi, hur illa kan det vara? Jo om man lägger till skrattretande dålig personal så blir det faktiskt ganska kasst. Ni vet de där knapparna som man plingar på när man vill att flygvärdinnan ska komma? Ja sådana hade de på det här Deltaflyget också och folk plingade. Fast jag tror att någon hade missat att berätta för flygvärdinnorna vad de skulle göra om någon plingade, de struntade nämligen blankt i att komma! Ja det var riktigt dåligt, fast det positiva är att de hade så taskig attityd så vi kunde inte hålla oss för skratt så i slutändan blev det en ganska rolig flygning i alla fall :)

14.00 New York (20.00 Nice tid)
Framme! Bisarr känsla att komma fram mitt på dagen. Var svårt att förstå att vi hade åkt så långt som vi hade eftersom det fortfarande var mitt på dagen. Säkerhetskontrollen gick förvånande snabbt och snart satt vi i en taxi på väg in mot Manhattan!
Trötta men glada i taxin på väg in till Manhattan
16.30 
Efter att ha lämnat av våra saker i Hs kusins lägenhet ger vi oss ner på stan, ganska trötta men fast beslutna att inte somna så vi höll oss aktiva. Några höjdpunkter från eftermiddagen:
Grays Papaya, ni känner väl till detta korvställe från diverse amerikanska filmer och serier, självklart var vi tvungna att prova...
Betyg? Nja alltså det var väl gott men inte bättre än vilken korvgubbe som helst...
Times Square, lika häftigt som jag kom ihåg det
Mer Times Square, yellow taxis, new york baby!
Nära Times Square fanns the MnM shop. Nu förstod vi att vi var i USA. Tre våningar med bara MnMs, helt galet!
Affären hade även snygga boxershorts...
Och eventuellt den fulaste skinnjacka jag sett i mitt liv!
Vid sjutiden kände vi att det enda sättet att hålla sig vakna längre var att lägga till lite alkohol. Sagt och gjort gick vi till en bar i Meat Packing district. Vi drack Prosecco (Italiensk motsvarighet till Champagne) och det var ganska dyrt. Fast med tanke på att vi drack tre glas och bara betalade för ett blev det ganska OK i alla fall ;) En klar fördel med att resa med en tjejkompis...

23.00 (Detta är alltså 05.00 på morgonen fransk tid)
Vi stupar i säng ganska imponerade över att vi orkat hålla oss uppe så länge som vi gjort!

Torsdag 14 Oktober

07.00
Vaknar, vi har ju lite jetlag trots allt.
Den fina lägenheten på upper west side där vi bodde
09.00
Lämnar lägenheten och ger oss ut på vad som ska bli en lååång shoppingdag. Vi börjar med en fin promenad i Central Park (F bor precis bredvid) och mission number one blir sen: finding a nice breakfast place. Efter ganska mycket letande (som tur vad hade vi köpt med oss Starbucks lattes som "resgodis") lyckades vi hitta ett riktigt bra ställe med fantastiskt goda amerikanska pannkakor! Vet inte vad amerikanarna gör annorlunda men något är det för dessa pannkakor var ju sjukt goda!
Central Park
Mm Pancakes!
10.00-16.00
Shopping shopping shopping shopping! 5th avenue, 6th avenue, 7th avenue... Hittar en hel del! Bland annat en riktigt cool plånbok från Diesel. Billigt är det också, eller ja i alla fall billigare än vad det skulle ha varit i Frankrike ;)
5th avenue
Slutresultatet av min shopping, not bad!

17.00
Vi har bestämt oss för att gå på musikal på Broadway och tänker köpa biljetter på Ticketdesk på Times Square. Det ösregnar för övrigt. Vi kommer till Times Square och möts av två ENORMA köer. Skulle säkerligen ha tagit minst två timmar, i ösregn, att ta sig fram. Mindre roligt, känns inte ens som ett alternativ. Det är nu vi är väldigt glada att vi är och hälsar på en person från New York. Han har nämligen tipsat om ett andra Ticketdesk som ligger på södra Manhattan där det är mindre folk. Vi har inget att förlora så vi tar tunnelbanan dit. Det är INGEN KÖ ALLS! På fem minuter har vi fått våra biljetter, toppen!
Inte min bild men det var exakt så här det såg ut på Times Square. Inte så lockande! Nej åk tunnelbana till Fulton street och köp biljetter där istället!
18.00
Det regnar och vi är hungriga. Vi tar första bästa ställe nära Broadway. Visar sig vara ett typiskt Amerikanskt hamburgerställe. Lika bra det kanske, man kan väl inte åka till USA utan att äta hamburgare eller?
Ja det var ju kallt och regnigt, då måste man värma sig med lite alkohol också ;)
20.00
Dags för musikal! American Idiot av Green Day. Annorlunda men rolig. Hela musikalen är baserad på Green Day musik. Vi har jättebra platser. Häftigt! (Vi är dock lite småtrötta så det är tur att Green Days musik är ganska upptempo)
Lånad googlebild från musikalen, dock samma artister som vi såg

23.00
SOVA!

Fredag 15 Oktober

05.30
Vaknar? Känner mig helt död. Mer jetlag nu än dagen innan. Weird!

08.30
Lämnar huset. Köper en kaffe latte och ger oss iväg ner mot Soho och West Village. Vi letar frukostställe och i letandet passerar vi Cafe Magnolia. Vet inte om ni hört talas om det men det är tydligen väldigt känt, har varit med i Sex and the City. De är kända för sina cupcakes så naturligtvis var vi tvugna att köpa med oss. Betyg? Eh så imponerad är jag inte.

Utanför
Inuti
Med våra cupcakes

09.30
Hittar vårt frukostställe. Äter bagel med lax och creme cheese. Vi var tvugna. Min travel guide säger nämligen att "if you have not had a bagel you have not visited New York". Men ok den var god.


10.30
THE THING händer. Vi går ifrån vårt cafe. Går på Charles street i West Village. Det här är en liten bostadsgata, vi går på ena trottoaren, det är bara vi på gatan, vi pratar, jag ser ingenting. Hanna berättar senare att hon hade undrat varför det stod två fotografer på andra sidan gatan och fotograferade samma hus. Men ok, vi går där glatt pratande när dörren till huset som vi precis går förbi öppnas och en kvinna kommer ut. Jag tänker: "Oj där är den första jag ser sen jag kommer till New York som är klädd lite som någon i Sex and the City" (personen i fråga har blå byxor och stora solglasögon). Sen tänker jag "Oj vad smal hon är, men hon ser gammal ut.." Här avbryts jag av att personen säger "Hi girls". Vi stammar "Hi" tillbaka och fortsätter fram medan personen går in i sin bil. Det är ungefär här som vi inser att vi har in fact precis träffat THE New Yorker, Carrie från Sex and the City alias Sarah Jessica Parker! Bara sådär! Helt slumpmässigt. Hon bor tydligen på Charles street har jag ju kollat nu. Häftigt! Nu är det till att googla bilder för även om vi var för paffa för att få fram kameran så hade vi ju två papparazzis som bevakade oss :)

Här är gatan där vi träffade henne, inte min bild dock
Inte heller min bild som ni förstår av att det är snö. Men det var så här vi såg henne, när hon gick ut ur sitt hus, med solglasögon fast mer sommarklädd. Verkar inte som om våra papparazzis bilder har hittat till google än ;)
11.00-18.00
Smått chockade fortsätter vi vår shopping. H köper en fin väska. Jag köper ett par jeans. Vi stannar i Soho hela eftermiddagen. Det är helt annorlunda än högre upp på Manhattan, känns mer som London, små hus. Tillslut är vi trötta och lite hungriga (något vi inte var ofta i New York, jetlag gör att man tappar alla matvanor) och vi ger oss av till ett franskt cafe där vi ska ta en öl. Det slutar med två glas vin och vi ger oss av hemåt ganska glada :)

20.00 - 05.00
Dags för utgång. F guidar oss bland uteställen i New York. Vi åker återigen ner mot Soho/West Village. Kvällen börjar på en sjukt fin bar. Ligger uppe i en skyskrapa med utsikt över bland annat Empire state building. Jättefint! Efter denna bar går vi och äter sushi på en väldigt japansk restaurang, vi är de enda ickejapanerna där. Och ja sushin ÄR god, och misosoppan är jättegod, är faktiskt skillnad mot den sushin man brukar äta. Efter maten drar vi vidare mot en annan bar. Ganska häftig, ser ut som ett jättestort vardagsrum eller lobby med soffor och fåtöljer i gammaldags stil. Där börjar vi dricka drinkar. Drinkar är ganska starka i New York, speciellt när man är van vid den franska versionen. Vi spenderar en del av kvällen pratandes med ett gäng fransmän boende i New York. Här åker man till USA men det slutar med att vi pratar franska, eh no comments till mig själv där... Blir i alla fall en rolig kväll och plötsligt har klockan hunnit bli fem på morgonen! och vi ger oss av hemåt.
Utsikt från första baren. Bilden gör den inte rättvisa alls. H har bättre bilder, ska uppdatera med dessa när jag får dem.
05.00. Vadå ser vi inte nyktra och pigga ut?
Lördag 16 Oktober
09.30
Vaknar! Redan! Neeej! Efter 4.5 timmars sömn och ganska mycket bakfylla är jag INTE så pigg. Men är man i New York så är man och då kan man ju inte ligga och sova bort hela dagen! Så vi tar oss upp, på något skakiga ben ska väl sägas i ärlighetens namn...

11.00
Brunch! Är det något som är typiskt amerikanskt så är det väl att äta brunch eller? Och det ska serveras tillsammans med en Bloody Mary. Bra tänkte vi, lite alkohol kanske kan hjälpa till att få bort baksmällan. Eh nej vi hade fel, det blev inte sämre men tyvärr inte direkt bättre heller. Men brunchen var riktigt god! Eggs benedict med lax åt jag. Åh vad gott! Detta måste jag göra igen! Det är alltså pocherade ägg lagd på en rostad engelsk muffins tillsammans med lax och hollandässås. Låter konstigt men åh så gott!
Inte världens godaste Bloody Mary vilket kan anas av mitt ansiktsuttryck...

14.00
Planen är att spendera dagen i Brooklyn. Men vi är ju då inte så pigga så allt går ganska långsamt för oss. Men, till vår credit, så promenerar vi i alla fall över Brooklyn Bridge och tillbaka (så vi har faktiskt haft en fot i Brooklyn ;) ). Brooklyn Bridge kan jag rekommendera! Fin utsikt över Manhattan och man ser till och med Frihetsgudinnan även om det är på långt håll.
Utsikt
Mer utsikt, Empire state building
I Brooklyn
17.00
På hemvägen stannar jag till vid Times Square. Jag letar träningskläder och träningsskor. Efter att ha testat kan jag nu säga att om ni tycker att det är mycket folk på stan i en vanlig stad en lördag så är det SJUKT mycket folk på Times Square en lördag! Gick knappt att ta sig fram. Och några skor hittade jag inte heller. En liten miss.
Cool bild som jag tog från Times Square
18.30 - 23.30
Hs moster, morbror och andra kusin som bor i New Jersey kommer till Fs lägenhet. Vi drick champagne och firar Hs födelsedag. Sen åker vi till restaurangen SD 26 på Manhattan. Vilken restaurang! Urhäftig! Kände mig återigen som om jag var med i Sex and the City. Och vilken god mat! Den godaste olivolja jag någonsin testat. Åt sedan carpaccio av räkor, tonfisk och någon annan fisk, GOTT! Till huvudrätt blev det fantastiskt god svärdsfisk och sedan en ljuvlig panna cotta till efterätt. Övriga middagsdeltagare tyckte tyvärr att det var för pinsamt med bilder så ni får försöka föreställa er hur gott det var helt enkelt.
H med kusin F i baren på SD 26
Söndag 17 Oktober
09.00
Vaknar. Jetlagen börjar lägga sig nu. Sista dagen i New York. Snyft! Solen skiner och det är en underbar dag. Efter att ha packat ihop våra saker går vi först till Starbucks och köper vår latte (Efter fyra dagar i NYC har vi lyckats bli stammisar! Tjejen vet vad vi heter och bjuder oss på kaffet efter som det är vår sista dag!) och sedan till Central Park för att äta frukost på the Boat House som ligger mitt i parken. Äter cottage cheese pancakes och sitter och tittar ut på människorna som ror i den lilla sjön utanför. Väldigt idylliskt!

I parken med sjön i bakgrunden
12.30
Dags för museum! Jag är ju ingen stor fan av att titta på konst men måste ändå tillstå att detta faktiskt var ett av de roligaste museer jag har besökt. MoMA (Museum of Modern Art) är ett fem våningar stort museum som ligger mellan 5e och 6e avenyn. Där blandas konst från Monet, Chagall, Miro, Picasso, Van Gogh, Andy Warhol etc etc. Och just denna blandning är vad som gjorde det roligt för mig. För det var så mycket olika saker som hände hela tiden. Inte bara en konstnär och 10 000 målningar som ser nästan likadana ut. Nej MoMa var faktiskt helt ok för att vara ett museum (och detta är ett väldigt bra betyg för att vara givet av mig ska ni veta ;) )
Van Gogh
Chagall
Jag på museum!
15.00
Tar taxin för att ge oss iväg till flygplatsen. Tre timmar i förväg. Borde ju vara gott om tid. Men det har varit en olycka i Queens så det är totalstopp på vägen. Och här pratar vi totalstopp. Inga mesiga Antibes traffic jams här inte utan en hard core New York traffic jam. Under 50 minuter rör vi oss kanske 1.5 km. Vi börjar bli lite smått stressade... Men, det lättar! Vi åker förbi olyckan och det rör på sig igen. Vi kommer fram till flygplatsen med 1.5 timmars marginal vilket räcker. Efter lite flygplatsshopping boardar vi planet i tid.

18.00
Boarding och flygresa. Samma kassa plan men trevlig personal denna gång. H slumrar sig igenom i alla fall halva resan. Själv ser jag på tre filmer. Blir så trött på mig själv. Varför kan jag inte sova!? Men men, det går ganska snabbt. En del turbulens i början men inte så mycket så det är obehagligt. Bra övning att se att det är ok :) Klocka 08.00 fransk tid (02.00 New York tid) landar vi på Nice flygplats. Trötta men glada.

Och nu två dagar senare är jag fortfarande trött men jag börjar återhämta mig. Var en riktigt rolig resa. Måste åka tillbaka snart igen!

8 kommentarer:

  1. Så har jag varit i New York en vanlig torsdag förmiddag! Tack för rundturen!
    Kram Ninni

    SvaraRadera
  2. Åhhhhh så häftigt! Måste vara som en deja vu! Precis som man föreställer sig! Snart är det vi som är där... LÄNGTAR! Läckra bilder du bjuder på, tack! KRAM Anna

    SvaraRadera
  3. Tack! Men Anna jag hade vantat mig lite mer tjo fran din sida angaende att vi faktiskt traffade Carrie, efter att ha fatt Sex and the City boxen i present av er (dig) liksom ;)
    kramar

    SvaraRadera
  4. Va vavavava... WOW... ÄR DET SANT! Blir avis! Vilket flyt att möta henne bland alla nio miljoner människor! Jag missade texten! Petter är här så jag vill inte hänga framför datorn. Tittade innan på bilderna via ajfånen =)LYCKOS DIG! Detta kan du leva på läng, VIP member´s! KRAM igen!

    SvaraRadera
  5. Så roligt att se alla fina bilder och läsa om allt ni varit med om!! Blir smått sugen på att åka dit...så kanske någon gång...Kramar mamma

    SvaraRadera
  6. Låter som en helt underbar resa :)!

    SvaraRadera
  7. Ja det var toppen! Nu åker ju du jättesnart Petter, spännande!

    Mamma vi får väl se om vi kan ta oss dit någon gång :)

    SvaraRadera