torsdag 2 februari 2012

Soppigt värre

Vi har haft finbesök de senaste dagarna av sötaste A. Hon har varit en fantastisk gäst som inte bara förgyllt vår tillvaro med sin närvaro men även genom att laga mumsig mat till oss. Tänkte dela med mig av två väldigt goda och enkla soppor.

Först ut är Ann-Sofies tomatsoppa
Hacka:
  • 1 gul lök 
  • 1-2 vitlöksklyftor
Fräs i olja i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt:
  • 2 burkar hela tomater/krossade tomater
  • 2 burkar vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (tbc)
Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt:
  • Basilika (färsk eller torkad)
  • Drygt en deciliter kikärtor
Mixa lätt, det ska fortfarande vara några bitar kvar. Smaksätt med:
  • Rivet apelsinskal samt lite apelsinjuice
  • Salt och peppar
  • Grädde
  • Eventuellt fetaost eller kanel



Och här kommer recept nummer två. Ann-Sofies squash, potatis och purjolökssoppa

Hacka/skär i kuber:
  • 3 smala squash
  • ca 15 cm purjolök (hälften från vita änden, hälften från blaständen)
  • 2 skalade potatisar
Fräs i några minuter i en kastrull. Tillsätt sedan:
  • 1 liter vatten
  • 1.5-2 kycklingbuljongtärningar
Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Häll då av vattnet i en bägare vi sidan. Mixa grönsakerna släta med stavmixer. Tillsätt sedan vattnet du hällde av under omrörning. Häll inte tillbaka allt vatten utan bara så mycket så att soppan får önskad konsistens. Tillsätt:

  • 1-2 dl vatten
  • salt, peppar, timjan
Låt koka ihop några minuter. Färdigt!
Sent from my Blackberry

1 kommentar:

  1. Vilken härlig gäst som fixar goda soppor! Jag gillar verkligen soppa! Och speciellt nu när det är kallt! Tomat- potatis o purjolöksoppa är favoriter. Ska testa de här recepten! Idag fick din pappa mustig god fisksoppa! Kram Anna

    SvaraRadera