tisdag 9 november 2010

Vatten vatten, bara vanligt vatten

Har ingen riktig inspiration att skriva så tänkte publicera ett svar på en kommentar som jag skrev för ett par dagar sedan för det är faktiskt ganska intressant. Som ni kanske förstår av titeln handlar det om vatten och om hur detta ska drickas närmare bestämt.

Hur mycket ska man egentligen dricka när man tränar? Och vad händer om man dricker för mycket respektive för lite?

Om ni har testat att inte dricka tillräckligt någon gång, eller vara törstiga när ni börjar träna då vet ni vad som händer. Man har ingen ork alls! I alla fall för mig är det verkligen skillnad om jag har druckit ordentligt under dagen innan passet eller inte. Jag blir riktigt yr om jag inte har tillräckligt med vätska. Och att dricka tillräckligt är något jag får kämpa med. På jobbet går det ganska bra, jag har min vattenflaska och jag dricker regelbundet men när jag är hemma tycker jag det är såå tråkigt att dricka så jag kan låta bli att göra det fast jag är törstig ibland, inte så bra...

I alla fall. När jag läste på om vatten så fick jag även lära mig att det inte är nyttigt att dricka för mycket heller. I allra värsta fall kan man då drabbas av hyponatremi. Detta innebär att man har druckit så mycket att kroppens salthalt har spätts ut vilket kan ge livshotande tillstånd som hjärnödem!

Så hur ska man då egentligen dricka? Ja jag har hittat lite olika riktlinjer men detta är en sammanfattning

 • Se till att du har en bra vätskebalans redan innan ett långt träningspass genom att dricka lite extra timmarna innan.
 • Vid träningspass som överstiger 45 minuter bör man se till att fylla på med vätska var 10-20 minut, kroppen kan ta upp 0,5-1 liter vätska i timmen så man bör inte överstiga denna dos enligt en site, enligt en annan ska man dricka 0.9-2.1 liter i timmen om du tränar i varm miljö.
 • Det är viktigt att fortsätta att dricka även efter träningen då man fortsätter att svettas även efteråt. Om du har förlorat 2 liter vatten under träning och ersatt dessa bör du efter detta fortsätta och dricka ytterligare en liter för att inte bli uttorkad.
 • På ett dygn behöver en normal person 2-4 liter vätska. En maratonlöpare kan det dygnet då denna har ett lopp behöva mellan 5-7 liter vätska.
Sen beror det ju såklart på hur mycket man svettas. Själv svettas jag väldigt mycket och får alltså vara noga med att fylla på med vätska efter ett pass.

Referenser: http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/13
http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=403

Så nu vet ni lite mer om det! :)3 kommentarer:

 1. Glöm inte bort att det är mycket vätska i maten vi äter.

  SvaraRadera
 2. Sant. Det påverkar ju såklart det totala vätskebehovet per dygn som jag skrev om. Man behöver alltså inte dricka 2-4 liter då man får i sig en del genom maten.

  Rekommendationerna om hur mycket man bör dricka när man tränar är dock inte påverkat av maten, källorna jag använde talade endast om ren vätska som ska tillföras vid träning.

  SvaraRadera
 3. Det verkar väldigt jobbigt och lite konstigt att hålla ordning på hur mycket man ska dricka vid olika tillfällen. Ladda med lite vatten innan träningen sedan ytterst lite under träningen men att efter träningen dricka ett par glas....jag blir så trött på alla rekommendationer hit och dit som inte är ett tugg relevanta. Man ska aldrig tvinga kroppen att dricka si och så utan det sköter den om genom att säga till - törstig!!!Undantag små febriga barn...Då finns det vätskeers. Ett annat bra knep är ju helt enkelt kissar Du normalt så har kroppen fått vad den behövt. Samma sak med alla C-vitaminer som säljs som Du bara kissar ut. Det finns INGEN i Sverige i nutid som har C-vitamin brist. Bra buisness för säljaren .Tänk Dig. Vilken grej!!!!
  Idag är det blaskigt i N. +4 och totalt genom mulet. Prinsen jobbar dygn. Fick 1 kg gåslever av Ingrid och Gunnar förra v. Gud vad gott. Äter nästan det varje dag. De kommer till oss på middag imorgon. Längtar efter sockerpotten....
  Må så gott.
  Kram kram

  SvaraRadera